Terapia și consilierea online au devenit în ultimii ani tot mai căutate de către specialiști și clienți. Locuri de muncă ce presupun deplasări frecvente pe distanțe mari, agitația, lipsa de timp sau chiar migrația au făcut de-a lungul timpului ca nevoia pentru asistența psihologică ”la distanță” să crească.

Dezvoltarea tehnologiei a permis totodată și dezvoltarea de programe de terapie și consiliere online. Fie că se utilizeaza telefonia, mesajele scrise, mailurile, platforme online, video-conferințe sau mai nou chiar aplicații pe telefonul mobil, oferta de terapie și consiliere online crește considerabil.  

Eficiența programelor de intervenție livrate online

În ultimele decenii, datorită evoluţiei digitale, tot mai multe programe de psihoterapie sunt destinate online-ului. Studiile recente arată eficienţa programelor de psihoterapie cognitiv-comportamentală livrate online pentru depresie, anxietate sau probleme somantice. O meta-analiză arată că terapia livrată online este la fel de eficientă ca şi cea de tip faţă în faţă pentru o serie de tulburări precum: depresia, tulburările de anxietate, anxietatea de sănătate severă, adicţii, disfuncţii sexuale feminine, sindromul colonului iritabil. De asemenea, terapiile online au costuri mult mai reduse decât cele de tip faţă în faţă.

Au fost identificați câțiva factori care limitează accesul la terapia prin ședințe față în față: costurile importante, numărul limitat al terapeuților în general, în special în anumite arii geografice. Astfel, multe persoane care suferă din cauza tulburărilor de anxietate „se zbat” în mod ineficient și de aceea se impune identificarea unor forme de terapie livrate în mod diferit. De exemplu, programele de terapie online bazate pe manuale de auto-ajutor, se pot dovedi eficiente din punct de vedere al costurilor și pot reprezenta o alternativă viabilă pentru persoane care nu au acces/au acces limitat la terapiile de tip față în față.

Terapia și consilierea online versus față în față

În terapia de tip față în față, clientul merge în cabinetul terapeutului sau consilierului. Urmărind discursul clientului, postura, limbajul corporal, microexpresiile faciale, contactele vizuale, terapeutul reușește să facă o evaluare extinsă a dificultăților clientului. Apoi, terapia va fi focusată pe reducerea simptomelor sau rezolvarea problemelor prin tehnici cognitive sau comportamentale.

Acest tip de terapie este unul eficient. Cu toate acestea, mulți clienți nu au un terapeut în apropiere, fiind nevoiți să se deplaseze distanțe mari pentru ședințele săptămânale, lucru care duce la creșterea costurilor pentru acestea (atât financiare cât și de timp).

Terapia online presupune accesul la același servicii din intimitatea propriei case, dintr-un birou, sau din orice alt spațiu la îndemână, cu condițiile de intimitate, siguranță și acces la internet. Programele terapeutice online par să fie la fel de eficiente precum cele de tip față în față cu diferența costurilor. Terapia de tip online are costuri mult mai reduse atât financiare cât și de timp. Mai mult decât atât oferă o mare flexibilitate în ceea ce privește posibilitatea planificării unei ședințe.

Terapia online nu este potrivită pentru oricine.

Terapia și consilierea online presupun în primul rând cunoșterea tehnologiei. Cele mai multe ședințe au loc fie prin intermediul aplicațiilor de video-conferință precum skype, zoom sau whatsapp, fie pe platforme specializate sub diferite forme. De asemnea, este necesar accesul la internet. Apoi există și bariera spațiului intim. Poate fi dificil pentru unele persoane să găsească un spațiu în care să aibă intimitate și siguranța confidențialității, mai ales dacă locuiesc într-un spațiu cu mai multe persoane.

Deși nu există studii în acest sens, experiența în programe de psihoterapie online îmi relvă faptul că relația terapeutică se stabilește mai greoi pentru persoanele care nu au experiența relațiilor de tip online, acesta putând fi un alt impediment în terapia și consilierea online.

Categorii: PsihologieTerapie