Psiholog – Cabinet psihologic Baia Mare – Ștefana Tirică – Servicii
Psiholog – Cabinet psihologic Baia Mare – Ștefana Tirică – Servicii
Psihoterapia cognitiv-comportamentală are la bază teoria lui Aaron T. Back şi anume că: modalitatea în care o persoană simte şi se comportă este determinată de felul în care îşi structurează experienţele (Back) – felul în care o persoană interpretează cognitiv o situaţie, determină modul în care va simţi şi se va comporta, deoarece fiecare structură cognitivă este ataşată unui anumit afect şi unui mod specific de comportament.
Aşadar, psihoterapia are rolul de a modifica modul în care intrepretăm şi ne structurăm experienţele, dar şi modul în care ne comportăm, pentru a reduce sau elimina simptomele derenajante, tulburarile emotionale, sau comportamentele disfunctionale.
Psihoterapia devine necesară atunci când simptomele fizice, emoţiile, îngrijorările, temerile, sau comportamentele noastre înecep să ne pună probleme în viaţe de zi cu zi:
Dacă observaţi că lucrurile „nu mai sunt cum au fost până nu de mult” în viaţa dumneavoastră, că aveţi piedici în a face lucruri uzuale, este posibil ca simptomele dumneavoastră să fie datorate unei probleme de natură psihologică şi prin psihoterapie puteţi primi ajutor.
Consilierea are ca scop autocunoaşterea, dezvoltarea şi optimizarea personală, dezvoltarea de abilităţi, prevenţia unor tulburări emoţionale şi de comportament.
Consilierea psihologică vă poate fi de folos atunci când treceţi prin schimbări majore în viaţă – fie că este nevoie să vă reorientaţi profesional şi nu ştiţi care este cea mai bună soluţie, urmează să vă căsătoriţi sau să aveţi un copil şi vă îngrijoraţi cu privire la schimbările care vor apărea, sau pur şi simplu, doriţi să deveniţi mai bun, mai performant, să vă cunoaşteţi mai bine.
Consiliera psihologică este de asemenea utilă atunci când:
Psiholog – Cabinet psihologic Baia Mare – Ștefana Tirică – Servicii
Evaluarea psihologică este un proces care are ca scop investigarea parametrilor de funcționare a persoanei evaluate. Printr-o serie de instrumente utilizate (teste, chestionare, probe, interviuri), psihologul clinician poate investiga și realiza psihodiagnosticul tulburărilor psihice, dar și a altor condiții de patologie în care sunt implicate mecanisme psihologice.
Acest proces cuprinde:
Scopul evaluării psihologie este acela de a identifica anumiți parametrii psihologici sau simptome specific unui patologii psihologice. Așadar, fie vorba de o evaluare care a ca scop descrierea profilului persoanei evaluate, fie scopul evaluării este obținerea unui diagnostic.
Felul în care este organizată şi se desfășoară evaluarea psihologică este strâns legat de scopul ei, astfel, vor fi utilizate metode și instrumente specifice.
Primul pas în realizarea evaluării este interviul clinic. Cu ajutorul acestui interviu se investighează datele biografice, principalele probleme, simptome, a istoricului personal (relații primare, condiții de viaţă, evenimente marcante, posibile accidente, traume, abuzuri). După interviu, urmează completarea unor teste sau probe pentru evaluarea obiectivă şi cuantificarea stării sau a intensității acesteia.
În urma evaluării psihologice se efectuează un raport psihologic care cuprinde recomandări specifice, în funcție de elementele identificate în urma evaluării. Aceste rapoarte pot fi folositoare specialiștilor din domeniul medical (medici psihiatri, neurologi etc.) pentru un diagnostic acurat. Recomandările pot să cuprindă și trimiteri spre consiliere, terapie.