Rezoluțiile pentru noul an sunt în general propuneri de schimbări ale unor comportamente nesănătoase sau de îmbunătățire ale unor comportamente sănătoase.
Cu toții avem obiective pe care dorim să le atingem sau obiceiuri pe care dorim să le schimbăm. Cu toate acestea, cei mai mulți nu reușesc să obțină ceea ce își doresc deoarece nu știu cum să facă asta în mod sustenabil și pe termen lung. În prag de An Nou, m-am gândit să vă aduc mai aproape o serie de recomandări pentru a vă fi mai ușor să stabiliți rezoluții sănătoase pentru noul an:
1. Stabiliți obiective pe baza valorilor de viață.
Cele mai bune obiective sunt cele care sunt în legătură cu ceea ce vă doriți să fiți, acele calități intrinseci care doriți să se reflecte din comportamentele dvs.
De exemplu, dacă în noul an este important să faceți tot ce depinde de dvs. pentru a fi sănătos, vă veți angaja mai ușor în a face sport, a mânca sănătos sau în alte comportamente care să reflecte această valoare a dvs.
2. Formulați obiective S.M.A.R.T.
A fi smart înseamnă a fi deștept, iar în cazul nostru, înseamnă să adoptați un comportament înțelept în atingerea obiectivelor. George Doran (1986) a dezvoltat un program format din 5 pași care să ajute oamenii să își atingă obiectivele. El le-a numit obiective SMART, sau mai pe românește, obiective inteligente. Acest program a fost dezvoltat inițial pentru persoanele care lucrează în domeniul bussiness, însă a fost preluat și folosit cu succes în Terapie prin Acceptare și Angajament (Harris, 2008).
Conform acestui program, un obectiv inteligent are urmatoarele caracteristici:
Specific – Identificarea unor obiective concrete în drumul dvs.;
Marcant – Stabilirea unor obiective importante care reflectă valorile;
Activ – Alegerea unor obiective pe care le puteți îndeplini singur și care adaugă un plus de satisfacție și vitalitate vieții dvs.;
Realist – Stabilirea unor obiective rezonabile în funcție de circumstanțele în care vă aflați;
Încadrat în Timp – Programarea cât mai acurată a comportamentelor de realizat pentru atingerea obiectivului.
De exemplu, în loc de ”Vreau să fac mai mult sport” vă puteți propune ”Vreau să merg la sala din capătul străzii, de două ori pe săptămână câte o oră, seara.”
3. Începeți cu un singur pas.
Atunci când ne setăm obiective suntem destul de motivați și avem tendința să devenim prea ambițioși. Ca atare, încercăm să facem prea multe deodată și ajungem să fim epuizați sau copleșiți prea devreme. De aceea este important să vă propuneți un singur lucru o dată. Cu cât un obiectiv este mai specific, mai restrâns ca arie de schimbare, cu atât atenția dvs. poate fi mai concentrată pe ceea ce vă doriți să obțineți.
4. Nu vă așteptați la perfecțiune din prima încercare.
Atunci când ne propunem schimbări majore este important să păstrăm în minte că este posibil ca obiectivul să nu fie atins din prima încercare. Imperfecțiunile fac parte din proces! Permiteți-vă să greșiți! Spre exemplu, dacă vă propuneți să mâncați mai sănătos, dacă în prima parte a planului de implementare se întâmplă să nu vă respectați angajamentul și să mâncați și nesănătos, nu este totul pierdut. Reveniți la formularea SMART, fiți îngăduitori și blânzi cu dumneavoastră. Veți reuși dacă încercați în continuare!
5. Urmăriți progresul făcut.
Țineți un jurnal. Puteți urmări mai ușor progresul făcut în fiecare zi, săptămână sau lună. Dacă spre exemplu vă doriți să învățați pentru un examen la care aveți de citit o carte de 500 de pagini, stabiliți-vă un număr de pagini de citit zilnic – nu uitați să stabiliți un număr realist de pagini poate 50 sau 100 în funcție de complexitatea materialului parcurs. Astfel, progresul este vizibil, realizabil și crește motivația pentru schimbare. Indiferent că folosiți aplicații mobile, un laptop sau o agendă, țineți evidența progresului făcut!
6. Pregatiți mediul pentru a vă ușura succesul.
Un obicei nou se formează prin repetiție. Pentru a vă fi ușor să repetați regulat comportamentele pe care le doriți, puteți să pregătiți mediul. Spre exemplu: dacă vă doriți să faceți mișcare de dimineață, vă puteți pregăti hainele de seara; dacă vă doriți să fiți mai recunoascători, puneți pe frigider sau pe oblindă un post-it pentru a vă aminti zilnic să căutați motive de recunoștință. Fiecare mic pas pe care îl faceți pentru a vă ușura munca, va face diferența în obținerea obiectivului final.
Fiecare dintre aceste recomandări funcționază pentru unii oameni. Experimentați care dintre ele funcționează pentru dumneavoastră. Păstrați-le pe cele care funcționează și renunțați la cele care nu vă sunt de folos.
Rezoluțiile pentru noul an au ca scop creșterea calității vieții dumneavoastră. Setați scopuri SMART, fiți blând și răbdător și nu uitați, dacă vă este dificil, cereți ajutorul!
Vă doresc un an nou așa cum vi-l doriți și dumneavoastră!
Acest articol are la bază recomandările psihologului Steven C. Hayes, Ph.D.
S-ar putea să te intereseze și Regula celor 5 secunde- sau ce faci atunci când amâni frecvent acțiuni și decizii
0 comentarii