Perioada sărbătorilor este una plină de petreceri, mese festive, întâlniri cu cei dragi. Pentru multe persoane aceste evenimente pot să aducă la suprafață sentimente de însingurare, tristețe și anxietate. Acum simt mai acut faptul că nu au pe cineva aproape, mai ales pentru că imaginea Crăciunului este una idealizată în societatea contemporană. În reclame și filme tema Crăciunului este mereu legată de cea a familiei fericite care se strânge în jurul unei mese bogate și aparent niciun protagonist nu pare a se simți altfel decât foarte fericit.
De sărbători, incidența stărilor depresive este tot mai mare
Depresia este una dintre cele mai comune tulburări ale secolului însă momentan nu s-au făcut suficiente studii care să pună accentul strict pe depresia apărută în preajma sărbătorilor. Totuși clar este faptul că depresia din preajma sărbătorilor are ca nucleu mitul conform căruia toți ceilalți se simt fericiți și au relații bune cu familia numai persoana în cauză nu are. Evident acestea sunt dorințele fiecăruia dintre noi dar asta nu înseamnă că este obligatoriu să fie așa.
Cele mai comnune cauze pentru Depresia de Crăciun
De regulă, depresia de sărbători poate fi declanșată de stres, oboseală (sunt persoane care încearcă să aranjeze totul perfect pentru vizita rudelor și a prietenilor, să gătească multe feluri de mâncare), așteptări nerealiste (Crăciunul este privit ca o perioadă magică în care relațiile dintre oameni sunt mai bune), consumerism și probleme financiare (oamenii încearcă să găsească darurile perfecte și se frustrează dacă nu au suficienți bani deoarece în societatea actuală Crăciunul este strict legat de lucruri materiale). De asemenea tristețea poate fi declanșată deoarece anumite persoane nu au posibilitatea de a fi lângă cei dragi, de exemplu cei care lucrează în străinătate și au dificultăți financiare. Unii pot manifesta depresie după ce trece Anul Nou pentru că realizează că în anul precedent nu și-au îndeplinit planurile, rata sinuciderilor crescând exponențial în luna ianuarie.
Este important de menționat că în această epocă a consumerismului în care suntem bombardați în preajma sărbătorilor de reclame la diverse produse oamenii au așteptări foarte mari în ceea ce privește cadourile de Crăciun și de cele mai multe ori sunt nemulțumiți de ce au primit adoptând o atitudine cinică.
Ce putem face pentru a reduce simptomatologia depresivă?
Din fericire există anumite măsuri pe care le putem lua pentru a face față stresului indus de sărbători. În cazul în care avem dificultăți financiare este important să ne facem un plan pentru a ne limita de la cheltuieli inutile, de exemplu, putem organiza o cină în care fiecare invitat să aducă un platou cu mâncare. Multe persoane au relații tensionate cu familia. Acestea pot declanșa anxietatea față de sărbători deoarece, în această perioadă toți membri se strâng la un loc. Este important să evităm să aducem în discuție un subiect care știm că este sensibil pentru rudele noastre și dacă avem copii este necesar să punem bunăstarea lor pe primul loc și să îi menajăm de la a participa la conflictele din familie. Este recomandat să bem alcool cu moderație pentru că se știe că alcoolul de multe ori cauzează tristețe și furie.
În ceea ce privește sentimentele de izolare și singurătate, chiar dacă cei dragi se află la distanță de noi acum sunt multiple mijloace tehnologice prin care putem să ținem legătura cu ei. O altă recomandare ar fi voluntariatul sau alte alternative care presupun socializare în detrimentul singurătății.
De asemenea este important să cerem ajutorul dacă ne simțim copleșiți de pregătirile pentru Crăciun, putem chema pe cineva drag să meargă cu noi la cumpărături sau să ne ajute să gătim. Și nu în ultimul rând este o idee bună ca în cazul în care ne simțim triști sau stresați să plănuim ceva relaxant și pentru noi.
S-ar putea să vă intereseze și articolul Depresia