Anxietatea Generalizată, așa cum îi spune și numele, este o tulburare de anxietate des întâlnită. Acesata este caracterizată prin: îngrijorare excesivă, iritabilitate, oboseală, insomnie, transpirații, greață, tensiune musculară și dificultăți în concentrare. În timp ce în cazul altor tulburări de anxietate persoana are îngrijorări referitoare la un eveniment/ stimul specific (de ex. în anxietatea socială persoana se teme că se va face de râs în public) în Anxietatea Generalizată individul se îngrijorează în ceea ce privește o sumă largă de evenimente sau probleme cum ar fi performanța la locul de muncă, situația materială, sănătatea etc. Aceste persoane consideră că le este dificil să își controleze îngrijorările, ei considerând că este peste puterile lor să rupă cercul grijilor.
”Paza bună trece primejdia rea.”
În ciuda faptului că indivizii care suferă de Anxietate Generalizată realizează că, de fapt, situația nu este atât de gravă credința lor este că ”Paza bună trece primejdia rea.” și că îngrijorările sunt de fapt adaptative și că dacă nu se îngrijorează vor pierde controlul și astfel se vor întâmpla lucruri nefaste.
Stilurile negative de gândire, provoacă și mențin această tulburare
Anxietatea Generalizată afectează aprox. 7% din populația lumii, femeile având o posibilitate de două ori mai mare decât bărbații să o dobândească. Majoritatea clienților cu tulburare de anxietate generalizată identifică faptul că inclusiv în copilărie erau anxioși, de aici se observă cronicitatea tulburării. Anumite studii relevă faptul că Anxietatea Generalizată se poate moșteni și e important de subliniat că aceasta se asociază des cu depresia.
Stilurile negative de gândire mențin această tulburare (gânduri spontane care par logice deși reflectă percepții distorsionate și sunt asociate cu emoții negative) de genul: ”Se va întâmpla ceva îngrozitor.”, ”Nu voi face față.”, ”Nu ar trebui să fiu o persoană anxioasă.”.
Care sunt consecințele Anxietății Generalizate?
Această tulburare poate să aibă consecințe serioase pe termen lung. În primul rând persoanele cu tulburare de Anxietate Generalizată pot avea dificultăți în sfera relațională, aceștia având mai puține relații, neputându-se ocupa de nevoile emoționale ale partenerului deoarece sunt preocupați de propriile îngrijorări. Ei nu doresc să încerce lucruri noi împreună cu prietenii (să plece în concediu etc.) și anxietatea lor le poate afecta viața la locul de muncă, fiind iritabili se pot certa cu șefii sau colegii și pot pierde mult timp făcând supraverificări în sfera muncii lor. Deseori anxietatea generalizată se asociază cu depresie astfel pot apărea gânduri suicidare iar unele persoane pot începe să consume substanțe pentru a-și reduce nivelul de anxietate.
Modelul cognitiv-comportamental al anxietății generalizate
Acest model explică faptul că o persoană poate face un episod de Anxietate Generalizată (în baza unei vulnerabilități biologice și/sau a unui eveniment de viață stresant) când se confruntă cu o situație pe care o interpretează ca amenințătoare. Persoanele cu tulburare de anxietate generalizată consideră situațiile ambigue ca fiind stresante, resimțind în legătură cu acestea îngrijorări puternice. Ei cred că îngrijorarea îi ajută să facă față situațiilor stresante. Toate acestea duc la orientare negativă în rezolvare de probleme (nu au încredere în propriile abilități de soluționare de probleme, consideră problemele ca fiind amenințări, se frustrează rapid când întâmpină dificultăți). Anxietatea crește astfel simțitor. Cel mai adesea, pentru a o diminua, persoanele care suferă de anxietate generalizată recurg la evitări cognitive, mai exact la distragerea atenției prin diferite metode.
S-ar putea să te intereseze și Depresia